OM OSS

Sveriges Film- & Videoförbund anordnar Minutfilmsfestival!

Tre städer, tre datum, hundratals filmer! Äntligen festival! Äntligen minutfilm!

Minutfilmsfestivalen är kanske ansedd som ny, men dess ursprung är en Minutcup som SFV anordnade i sammanhang med SFV-Festivalen på 80-talet. Här under finns en text om Minutcupens historia.


För mer än 30 år sedan fördes tanken fram, här i Sverige, om en tävling med den här typen av kortfilmer. Då var jag ordförande i SFV, Sveriges Film- och Videoförbund för icke-professionella filmare. Jag letade efter något för att få våra årsstämmor att bli mer attraktiva och få större medlemsengagemang under mötena.

Skulle en tävling med filmer som inte skulle ta för mycket tid att producera vara en idé? År 1985 var det film våra medlemmar gjorde ( 8 mm och 16 mm ) – inte video . Så längden var också av ekonomisk betydelse. 60 sekunder är både tillräckligt med tid för att berätta en historia, och inte för lång tid för att göra filmen för dyr.

Vi publicerade inbjudan i början av juni och de två reglerna: a) högst 60 sekunder , b) inte en reklam för ett befintligt varumärke. Vi fick 30 bidrag till mötet fyra månader senare, en stor framgång och en uppskattande publik. Erland Nordenskiöld, en kollega i styrelsen (och tennisspelare), presenterade idén att göra tävlingen i Cup form (som en eliminerings turnering i tennis).
Det var så SM i Minutfilm föddes.

Fem år senare, år 1990 var SFV värd för den internationella UNICA festivalen i Sverige. Vi introducerade förstås tävlingen i en internationell version ”World Minute Movie Cup”. Vi hade bidrag från länder över hela världen. Sedan dess är WMMC en ständig och mycket uppskattad del av alla UNICA festivaler.

År 1991 besökte Zeljko Balog UNICA festivalen i Italien, och han blev så intresserad av tanken att han startade den kroatiska ”One-Minute Film Competition” i hemstaden Pozega. Tävlingen blev internationell redan efter det första året.

Björn Andreasson 

Upphovsrätt © 2021 Minutfilmsfestivalen | Audioman av Catch Themes