Filmörnen 2012 avgjord!

Årets Filmörn gick till animationen Paperlake av Juan Antonio Casaus, Simón Lara och Carmen Díaz, tre spanska studenter som producerade sin kortfilm under en animationskurs på Karlstads universitet. Paperlake och mellanviktsvinnaren the Grinder av Julinne Piper från Forshaga går direkt till Novemberfestivalen, SM i kortfilm.

Totalt visades 57 kortfilmer på Arenan under lördagen och publiken fick även lyssna till en filmföreläsning av dokumentärfilmarna Nicklas Sternegård och Magnus Ohlsson som producerar en dokumentären Caming at the end of the world, om domedagsprofeten Harold Camping. Filmarna är precis hemkomna från sin senaste resa till USA och publiken fick även höra hur de lyckats finansiera sitt projekt.

Den sista Filmörnen hade jordens undergång som tema och som tur var gick bara jorden under i vinjetterna (som finns att beskåda på Filmörnens facebooksida).
Filmörnen kommer naturligtvis tillbaka nästa år, med annat filmiskt tema på festivaldagen, då fyller också festivalen 35 år.

Årets Jury
Marita Lobler, regissör
Amalia Linninger, kulturproducent Karlstad kommun
Oskar Kardemark, stillbildsfotograf

FILMÖRNEN
Paperlake – Juan Antonio Casaus, Simón Lara och Carmen Díaz
Filmörnen 2012 går till en film som lyckas förmedla känslan från ett stort drama med enkla medel. Med en egen idé om estetik vågar filmen bryta med det tillrättalagda och skapa något väldigt eget och vackert, utan att glömma att ha förståelse för historiens innersta kärna.

Tungvikt
Paperlake – Juan Antonio Casaus, Simón Lara och Carmen Díaz
En film som jobbar med begränsningar, sina egna och dansarens, och vet vad den vill. En film som ger precis vad den utlovar, och lite till. En poetisk pärla som stannar kvar länge med en.

Mellanvikt
the Grinder – Julinne Piper
En film som vill underhålla, och gör det. Genom ett välarbetat manus, ambitiöst utförande och med en känsla för drama skräms publiken. Filmen är intelligent uppbyggd med bilder och välklippt. Allt från dekor till specialeffekter verkar vara väl genomtänkta.

Lättvikt
Skräcken i Kina – Benjamin Grimm
För att redan i ung ålder vilja skapa tekniska avancerade filmer och kunna göra det på ett underhållande sätt. Juryn ser fram emot att se framtida verk av denna nya filmskapare, som vi tror kommer att nå långt inom filmskapandet.

Publikpriset
Sipper – Victor Nyåker

Alla vinnare och motiveringar här.