Priser, bilder och rapport från UNICA

Nu har deltagarna på UNICA-festivalen kommit hem. Följande filmer deltog:

Skuggan

Lost in Revision

The Constant Hunt

Lampan

Om fiskar kunde skrika

Stories From the Wars

Minutfilm:

Anaecho

Följande priser erhölls:

Individuella klassen: Stories From the Wars; Brons

Filmskoleklassen: Lampan, Skuggan, Lost in revision; Diplom

Hela prislistan för Individuella klassen.

Filmskoleklassen

Här följer Frejas reserapport:

Deltagande i UNICA-festivalen i St. Petersburg
Reseberättelse av Freja Andersson

I somras valdes min film ”Stories From the Wars” ut av SFV (Sveriges Film- och Videoförbund) till att representera Sverige vid UNICA 2015.

Det internationella filmförbundet UNICA (Union Internationale Du Cinémau) är sedan 1931 världsförbundet för alla internationella filmförbund, och representerade i FN-organet UNESCO. Varje år arrangerar UNICA en festival som är ”världsmästerskapet” för icke-kommersiell film. I år var Ryssland värdnation för festivalen som arrangerades i St. Petersburg den 5 – 12 september.

Jag blev inbjuden till festivalen och fick tack vare ett resestöd från Boost HBG möjlighet att åka dit från den 4e till den 9e september, för att medverka under bl.a. Sveriges pass där min film skulle visas. Min film tävlade i den öppna klassen (det finns även en ungdoms- och en filmskoleklass). Den var en av 6 kortfilmer som tävlade för Sverige, varav 3 deltog i den öppna klassen.

Eftersom jag var den enda från Sverige som skulle vara på plats under festivalens början, fick jag via Tomas Lindh på SFV kontaktuppgifter till UNICAs webbredaktör Dave från Storbritannien. Redan innan jag åkte kontaktade jag Dave och bestämde träff med honom och hans fru Jan i St. Petersburg. Tack vare dem lärde jag direkt känna flera andra deltagare. Under min resa deltog jag sedan vid festivalinvigningen och öppningsbanketten samt under en dagsutflykt till Peterhof, ett av Peter den stores palats. De sociala aktiviteterna var bra eftersom de bidrog till att jag fick träffa ännu fler festivaldeltagare från hela världen. Bland annat fick jag kontakter med filmfestivalsarrangörer i Kroatien, Sydkorea och Estland.

Resans höjdpunkt var visningen av Sveriges filmpass, samt den efterföljande jurydiskussionen. UNICA har ett system där en jury (bestående av filmare, skådespelare, konstnärer, lärare och liknande) med representanter från sju olika länder kommenterar varenda film som visas. Det var givande att få feedback på sin film och intressant att få höra hur filmerna mottogs och tolkades av de olika personerna i juryn.

Under festivalen såg jag filmpass från 10 länder (ca 30 tävlade i år) och hörde flera jurydiskussioner. Vissa länder delade dessutom ut filmprogram och hade happenings i anslutning till sina visningar. Efter att jag hade lämnat Ryssland så ägde juryns slutliga röstning och prisutdelning rum. Och jag kan stolt meddela att jag med ”Stories From the Wars” vann en bronsmedalj!

Avslutningsvis en sammanfattning av erfarenheter och liknande som jag tar med mig från resan:

– ett bredare internationellt nätverk
– kännedom om/kontakter till flera för mig nya filmfestivaler, i många olika länder
– den internationella juryns samt publiks reflektioner efter visningen av min film
– erfarenhet av en internationell filmfestival av den här omfattningen
– kontakter inom UNICA och andra organisationer
– kontakter i Ryssland samt en relation till St. Petersburg och dess kulturliv
– förfrågningar om jag vill visa min film vid fler filmfestivaler!
 Juryn under diskussionen av Sveriges filmpass

Freja Andersson och Amina Avdic, också från Sverige, tillsammans med Sydkoreas delegation vid UNICA 2015